Jesień to pora roku, która obfituje w bogactwo warzyw i owoców. Jak co roku w październiku wychowankowie z grupy 5-latków zaopatrzyli kącik przyrodniczy w warzywa i owoce. Dzieci wiedzą, że to co rośnie w sadzie i ogrodzie jest źródłem wielu witamin i wartości odżywczych. Każdy przedszkolak wie, że aby być zdrowym należy spożywać dary sadu i ogrodu w różnych postaciach. Dlatego też 5-latki postanowiły zrobić pyszny sok marchwiowo-jabłkowy. Wychowankowie poznali sposób i zasady wykonania „bomby witaminowej” i przystąpili do pracy. Każdy z nich miał możliwość i okazję wycisnąć sok przy pomocy elektrycznej sokowirówki. Mimo, iż zamieszania było przy tym sporo i długo trwały przygotowania, to jednak opłaciło się. Sok wyglądał nie tylko apetycznie, ale i smakował przepysznie. Każdy wypił go z chęcią , a niektórzy prosili o dokładkę. Wychowankowie poczęstowali sokiem również panie pracujące w przedszkolu. Wszystkim tego typu zajęcie bardzo się podobało i sprawiło ogromną radość. Przepis na sok w tym roku został zwiększony o ilość marchewki i jabłek, ale to tajemnica grupy 5-latków.
Joanna Górska